diumenge, 11 de gener de 2015

Valor

Un valor és una qualitat d'un subjecte o objecte. Els valors són agregats a les característiques físiques o psicològiques, tangibles de l'objecte; és a dir, són atribuïts a fi per un individu o un grup social, modificant -a partir d'aquesta atribució- el seu comportament i actituds cap a l'objecte en qüestió. El valor és una qualitat que confereix a les coses, fets o persones una estimació, ja siga negativa o positiva.

Es pot dir que l'existència d'un valor és el resultat de la interpretació que fa el subjecte de la utilitat, desig, importància, interès, bellesa de l'objecte. És a dir, la vàlua de l'objecte és en certa mesura, atribuïda pel subjecte, en acord als seus propis criteris i interpretació, producte d'un aprenentatge, d'una experiència, l'existència d'un ideal fins i tot de la noció d'un ordre natural que transcendeix al subjecte en tot el seu àmbit. "Ja que els valors no són coses, ni elements de les coses, llavors els valors són impressions subjectives de grat o desgrat, que les coses ens produeixen a nosaltres i que nosaltres projectem sobre les coses. S'ha acudit llavors al mecanisme de la projecció sentimental; s'ha acudit al mecanisme d'una objectivació, i s'ha dit: aquestes impressions grates o ingrates, que les coses ens produeixen, nosaltres les vam arrencar del nostre jo subjectiu i les projectem i objectivem en les coses mateixes i diem que les coses mateixes són bones o dolentes, o santes o profanes ". (García Morente, 1992)

Valors com ara: honestedat, lleialtat, identitat cultural, respecte, responsabilitat, solidaritat, amor, tolerància, sinceritat etc., són fonamentals per al conviure pacífic de la societat.

No obstant això, com en molts dels temes antropològics es pot considerar que la llibertat o la solidaritat més que valors personals o socials són els seus fonaments de valor, el que delimita l'àmbit axiològic. Com qualitats apreciades pel subjecte només adquireixen el rang de valors en el moment en què són assolides com pràctiques personals i/o col·lectives. En altres paraules, la llibertat no és un valor pel contingut del concepte o per ser apreciada com una pràctica desitjable d'un determinat grup social, la llibertat és un valor quan és apreciada i exercida pels subjectes, és a dir, demanda situacions praxeológiques, és l'exercici de la llibertat en una comunitat. Això es coneix com dialèctica objecte-subjecte, relació recíproca entre l'objecte considerat com valuós pel pensament i la pràctica del subjecte hàbits virtuosos.

Els valors desenvolupen virtuts que desplegats diàriament en el nostre ambient beneficien al nostre entorn ia la societat en general. Els valors es delimiten per una cultura, grup, religió, hàbits o tradicions. En línia amb la dialèctica subjecte-objecte en els valors es produeixen els casos i controvèrsies. Per exemple, el respecte a les dones en el medi orient no és el mateix que podem observar en altres parts del món. En una cultura i religió pot no considerar vexatori o intolerant (dimensió subjectiva del valor).

Hi ha diversos tipus de valors com són els valors econòmics, els valors socials i els valors morals o espirituals. La axiologia no pot jerarquitzar els valors, cada un té aspectes o propietats importants i a més interaccionen entre si. Són antivalors aquells que devaluen el món en la seva riquesa natural i espiritual.